VOEDING
Geschreven door Marga Weseman-van de Scheer en Suzanne van Bommel
 

 

Voor u en uw hond is het belangrijk dat hij gezond is, zich fit en kwiek voelt, daarom is het belangrijk een goed voer te voeren.

In de westerse wereld voeren de meeste mensen brokjes en blikvoeding aan hun hond. Dat is ook logisch want ons is geleerd dat brokken alles bevatten wat de hond nodig heeft. En het is gemakkelijk om brokjes aan de hond te geven. Brokjes stinken niet, zijn makkelijk te bewaren en u hoeft zelf niet na te denken over wat uw hond allemaal nodig heeft.

Een aantal honden blijven gezond en worden oud op brokken.

Maar er zijn helaas ook honden die het niet zo goed doen op brokken (en blikvoeding en diners). Er zijn honden die darm- of maagproblemen hebben en er zijn honden die bijvoorbeeld huidproblemen hebben. Soms hebben deze klachten te maken met de voeding die de hond krijgt en kunnen deze klachten goed opgelost worden door de hond een rauwe verse vleesvoeding te geven.
Aanleiding tot het voeren van vers vlees zou niet de ziekte of het gebrek van de hond moeten zijn. Het voorkomen van het gebrek en het welzijn zou aanleiding moeten zijn tot het voeren van vers vlees.

De reden voor eventuele problemen moet onder andere gezocht worden in het feit dat een hond een vleeseter is zoals ook zijn verre voorvaderen. Natuurlijk bestaat de voeding van de wolf niet louter uit (spier) vlees, maar wel voor het grootste gedeelte. Een wolf eet, naast vlees en orgaanvlees, ook de zachte botten van zijn prooidier. En sommige prooidieren worden in zijn totaliteit opgegeten. Daarnaast zal een wolf zich ook te goed doen aan bessen, vruchten en wortelen of knollen. Dit laatste eet hij overigens in zeer beperkte mate, maar dat maakt dat sommige wetenschappers de wolf (en dus ook de hond) tussen de alleseter en vleeseter in vinden staan.
Hoe dan ook, de natuurlijke voeding van de wolf en de hondachtige bestaat voor het allergrootste gedeelte uit prooidieren en dus voeding van dierlijke oorsprong. Wanneer we naar het gebit en het spijsverteringssysteem van de hond kijken, moeten we concluderen dat deze voor 99,99% overeenkomen met die van de wolf. Na alle jaren van evolutie is er dus aan de binnenkant van de hond maar zeer weinig veranderd! Een mens is een alleseter en heeft de vrije keus om als vegetariër, veganist of vleeseter te leven. Een hond is heel duidelijk een vleeseter maar een hond kan de keuze om als vleeseter door het leven te gaan, zelf niet maken. Hij is voor zijn voedsel afhankelijk van de mens.

WAT ZIT ER IN BROKKEN?

De meeste brokken bevatten 20% vlees. Dit is een vrij laag percentage wanneer je weet dat een hond van nature een vleeseter is.

Het vlees dat in brokken of blikvoeding zit is geen biefstuk of kipfilet, maar het zijn die delen vlees die wij mensen niet willen eten. Denk dan bijvoorbeeld aan kippenklauwen en kippenkoppen.

In brokken zit veel graan. Graan komt niet of nauwelijks voor in de natuurlijke voeding van de hond, hondachtigen en de wolf. Het komt wel voor in de brok. In grote hoeveelheden. Meestal zo rond de 50% van het totaal. Graan is een goedkope energie leverancier en daarom zit het in de brok. Een hond haalt zijn energie uit eiwit, vet en koolhydraten. Graan levert voornamelijk koolhydraat en dus energie. Maar het is de goedkoopste energieleverancier en dus goedkoop voor de fabrikant. En dan te bedenken dat de hond een vleeseter is. Granen, in deze hoeveelheden, kunnen schimmels en gisten (op de huid en in de darm) veroorzaken. Het is ook gebleken dat sommige honden met een chronische oorontsteking goed reageren op een dieet waar geen granen in verwerkt zijn.

In alle brokken zitten antioxydanten. Dat is om het ranzig worden van vetten tegen te gaan. Sommige fabrikanten maken gebruik van natuurlijke antioxydanten zoals vitamine E en C.
Sommige fabrikanten gebruiken chemische antioxydanten zoals BHA, BHT, Etoxyquine, prophylgalaat. Deze chemische middelen worden ook gebruikt om de bewaartijd van kleurenfilms te verlengen en rubber te stabiliseren. Andere middelen worden ook gebruikt in de landbouw als onkruidverdelger. Veel van deze middelen zijn verboden in menselijke voeding of alleen verboden in voeding voor baby’s en kleuters. Waarom mogen ze dan wel aan de pup of hond gevoerd worden? Er bestaan sterke vermoedens dat deze chemische antioxydanten ziektes veroorzaken. Indien u brokken voert, kunt u dus beter voor een merk brokken kiezen waarbij natuurlijke antioxydanten worden gebruikt. Daarvoor kunt u het beste het etiket voor brokken grondig bestuderen. Wanneer er op de verpakking staat dat de brokken “door de EEG goedgekeurde antioxydanten bevat” dan moet u weten dat ook de chemische antioxydanten door de EEG goedgekeurd zijn.

Brokken bevatten uitsluitend gekookte voedingsstoffen. Vitamines overleven dit kookproces niet dus moet men achteraf de vitamines aanvullen. Een soort multivitamine pil toevoegen. Niet alleen de vitamines verdwijnen door het kookproces, maar ook alle goede bacteriën en enzymen worden door het koken vernietigd. Vandaar dan honden, op dit steriele voer, darm- en maagproblemen kunnen ontwikkelen.

ALTERNATIEVEN VOOR BROKKEN

In Nederland zijn er veel merken complete vervleesvoeding te koop. Deze bevatten onbewerkt, ongekookt vers vlees, in een aantal gevallen aangevuld met gemalen botten en gepureerde (rauwe) groentes. De meeste merken bevatten dus alles wat de hond nodig heeft. Deze complete versvleesvoedingen bevatten geen chemische antioxydanten en geen conserveringsmiddelen. Ze bevatten veel natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen en deze helpen allemaal mee een goede gezondheid te bewerkstelligen en te behouden. Omdat deze versvleesvoedingen meer vlees bevatten dan een brok voldoet deze voeding ook goed aan de eisen die gesteld kunnen worden aan de voeding van een vleeseter. Veel mensen zijn bang dat rauw vlees veel bacteriën bevat. Vers, rauw vlees bevat inderdaad bacteriën, maar niet alle bacteriën zijn schadelijk voor de hond. Sommige bacteriën zijn juist goed voor de hond. Eventueel schadelijke bacteriën (bijvoorbeeld salmonella) worden door de gezonde hond in de maag vernietigd door het maagzuur.

Naast de kant-en-klare complete versvleesvoedingen, is het ook mogelijk om zelf maaltijden voor uw samen te stellen. Natuurlijk dient u zich eerst hierin te verdiepen, voordat u hierop overschakelt. Maar wanneer de basisbegrippen eenmaal duidelijk zijn, is het zelf samenstellen van verse, rauwe voeding zeer eenvoudig en ontzettend leuk om te doen! Met de juiste variatie aan rauw vlees, rauwe (zachte) botten, rauw orgaanvlees, rauwe eieren, gepureerde groentes en fruit en dergelijke, krijgt de hond alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft.

Niet alleen is verse en rauwe voeding zeer gezond voor de hond, ook genieten honden enorm van deze voeding. Zelf zeer moeilijke eters zullen rauwe en verse voeding met plezier eten!

Het is overigens een fabel dat de hond of wolf agressief zou worden van rauw vlees. Een wolf en hond zijn van nature niet agressief. Ze worden hooguit agressief gemaakt.

Lees meer over natuurlijke, rauwe, verse voeding op www.barfplaats.nl.

 

VOEDINGSSTOFFEN

In voeding zitten veel stoffen die noodzakelijk zijn voor het lichaam van de hond. Eiwitten, vetten, water en koolhydraten verzorgen de energie. Daarnaast zijn de eiwitten en vetten ook belangrijk voor de cellen. Onder de beschermende stoffen, die ervoor zorgen dat de lichaamsprocessen goed verlopen, vallen de vitaminen en mineralen.
 

In onderstaande lijst treft u de stoffen en bijbehorende omschrijving aan.
• Calcium: zorgt voor de stevigheid aan het skelet en het gebit. En zorgt voor het goed       functioneren van de spieren en de prikkelgeleiding naar de zenuwen. Daarnaast speelt calcium een factor bij de bloedstolling, de celgroei en de hormoonstofwisseling.
Een te kort en een teveel aan calcium kan leiden tot skeletafwijkingen. De opname van deze stof is afhankelijk van de hoeveelheid fosfor in de voeding.
• Chloride: ondersteunt de waterbalans in het lichaam, zorgt voor een goede zuurgraad, houdt de bloeddruk in balans en speelt een factor bij de vertering van de voeding.
Deze stof werkt nauw samen met natrium en calcium.
• Eiwitten: zijn belangrijke stoffen voor de organen, weefsels, spieren, botten, huid&vacht en nagels. Eiwitten zijn ook aanwezig in de antistoffen, die voor een goed afweersysteem zorgen. Daarnaast leveren eiwitten energie en zijn ze in hormonale vorm en enzymen belangrijk voor de stofwisseling
• Fosfor: maakt deel uit van het DNA. Deze stof geeft de stevigheid aan het skelet, speelt een factor bij de energievoorziening en is nodig voor de stofwisseling van koolhydraten, vetten en eiwitten.
• Ijzer: is nodig voor het zuurstoftransport in de bloedcellen.
• Jodium: is nodig voor schildkliervorming die belangrijk is voor de groei en stofwisseling.
• Kalium: is belangrijk voor een juiste bloeddruk en voor de zenuwprikkelgeleiding. Daarnaast speelt het een factor in de spiersamentrekkingen en de energiebalans in de spieren.
• Koolhydraten: zijn de belangrijkste energieleveranciers. Voornamelijk de spieren worden door deze stoffen voorzien van energie. Verder spelen deze stoffen een factor in de hormoonhuishouding, lichaamswarmte en het bloedsuikergehalte
• Koper: speelt een rol bij het zuurstoftransport, doordat het er voor zorgt dat ijzer goed getransporteerd en opgenomen wordt. Daarnaast speelt koper een rol bij de huid- en haarpigment, bindweefselvorming en botvorming.
• Magnesium: deze stof geeft vorm aan de botten. En speelt een factor in de stevigheid van het skelet, de opbouw van spieren, de spiersamentrekkingen, overdracht van de zenuwprikkels en het stofwisselingsproces van de eiwitten en de koolhydraten.
• Mineralen: onder mineralen vallen calcium, jodium, kalium, natrium en ijzer. De mineralen spelen een belangrijke rol in de vitaliteit van het lichaam en de stofwisselingsprocessen.
• Natrium: is nodig voor de spiersamentrekkingen, zenuwprikkelgeleidingen en de juiste vochtbalans. Daarnaast speelt het in samenwerking met kalium, een belangrijke rol bij de bloeddruk.
• Vetten: deze stoffen zijn energieleveranciers en tevens een reservebron van de energie. De vetten isoleren en beschermen de organen tegen schokbewegingen en zijn een belangrijke stof voor de hormonen en celmembranen. Daarnaast zijn ze ook belangrijk voor de lichaamswarmte.
• Vitaminen: zijn organische stoffen welke het lichaam nodig heeft. Ze spelen een factor bij de groei, het functioneren van het lichaam, het herstel en het behouden van de gezondheid.
• Water: dit is het hoofdbestanddeel van het lichaam. Het is een bouwstof in de cellen, is een factor bij het transport van voedingsstoffen, helpt de lichaamswarmte te reguleren en speelt een rol in de chemische reacties in het lichaam. Daarnaast heeft water een beschermende functie tegen schokken in en rond de weefsels en zorgt voor een soepele beweging.
• Zink: is nodig voor de opbouw van eiwitten, is een onderdeel van insuline (hormoon), de voortplanting en zorgt voor een goede werking van het afweersysteem. Daarnaast speelt het een factor bij de opbouw en afbraak van koolhydraten.

 

DAGELIJKSE HOEVEELHEID VOEDING EN GEWICHT VAN DE HOND

Op verpakkingen van hondenvoeders staan tabellen die de dagelijkse hoeveelheid voer aangeven. Dit zijn echter richtlijnen, omdat de ene hond meer nodig heeft dan een andere hond. Om tot de juiste hoeveelheid per dag te komen en te zorgen dat uw hond niet te mager of te dik wordt, kunt u het beste naast de richtlijnen ook “voeren op het oog”. Voeren op het oog wil zeggen dat u voelt en kijkt naar bepaalde delen van het hondenlichaam, om te bepalen of uw hond meer of minder voeding nodig heeft dan het gemiddelde.

Nadat de hond in staande positie is gebracht, kun u onderstaande lichaamsdelen beoordelen:

De ribben: de ribben moeten voelbaar zijn wanneer u met lichte druk uw handen hier langs laat gaan. Kunt u de ribben al zien met het “blote oog”, dan is uw hond te mager. Moet u met de vingers meer dan zachte druk uitoefen om de ribben te voelen, dan is dat een teken van overgewicht.

De taille: wanneer u met uw handen langs beide zijkanten van het lichaam gaat, zult u bij het gebied van de taille een golfvorm voelen. De mate van die golfvorm is echter ook afhankelijk van de bouw van een rashond. Het taillegebied is ook vrij makkelijk met het blote oog te zien. Is het erg ingevallen, dan is dat veelal een teken van ondergewicht. Is de taille helemaal weg en loopt het lichaam van kop tot staart in een rechte lijn, dan is dat een teken van overgewicht.

De wervelkolom: wanneer u met wederom lichte druk hier met uw handen langsgaat, zult u de wervelkolom voelen. Als u de wervelkolom met het blote oog kunt zien, is dat een teken van ondergewicht.

De botten in het gebied van de onderrug: deze zullen voelbaar zijn wanneer u met lichte druk met uw handen er overheen gaat. Als de botten duidelijk zichtbaar zijn, is dit een teken van ondergewicht. Moet u veel druk uitoefenen om de botten te voelen, dan is dit een teken  van overgewicht

Bron afbeelding: www.hondenplaneet.nl

 

De hoeveelheid voer per dag is afhankelijk van een aantal factoren, zoals de leeftijd/leeftijdsfase, het ras, de lichaamsbouw, leefomstandigheden/activiteit, het soort voer en de samenstelling. Ook de omgevingstemperatuur kan een rol spelen hierin. Bij warm weer hebben veel honden de neiging om minder te gaan eten. Dit komt doordat ze door de warmte minder bewegen en daardoor minder energie verliezen.

* Droogvoer:

Gezien het grote aanbod droogvoeders voor diverse honden(rassen) en diverse leeftijden, is het niet mogelijk om één algemeen voedingsschema te gebruiken. U kunt het beste uitgaan van de richtlijnen die op de desbetreffende verpakking staat mét daarbij het “voeren op het oog”. Houdt in gedachte dat de voedingschema’s, welke vermeld staan op de verpakkingen, over het algemeen hoeveelheden per dag aangeven. U zult zelf deze hoeveelheid moeten delen door het aantal maaltijden per dag.

*KVV:

KVV is Kompleet Vers Voer. De hoeveelheid varieert per hond. U kunt het beste de onderstaande richtlijnen aanhouden:

tot 4 maanden: 5% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
4-7 maanden: 4% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
7-10 maanden: 3% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag
10+ maanden: 2% van het lichaamsgewicht aan voeding per dag

*BARF:

Over het algemeen wordt er bij deze manier van voeren een menu opgemaakt voor drie weken. In die drie weken wordt een cyclus doorlopen van allerlei soorten vlees, organen en andere voedingsstoffen, zodat men zeker weet dat de hond alles binnenkrijgt. Ook bij BARF varieert de hoeveelheid voer per hond. U kunt de richtlijn van 10% van het lichaamsgewicht voor pups per dag en 2% van het lichaamsgewicht voor volwassen honden per dag aanhouden.

De frequentie van de maaltijden is afhankelijk van de leeftijd/leeftijdsfase. Over het algemeen kunt u zich aan onderstaand schema houden:

Mocht een volwassen hond last hebben van het spijsverteringskanaal, kan het verstandig zijn de maaltijden te verspreiden naar drie of vier keer per dag.

OVERGEWICHT
Ongeveer 50-60% van de hondenpopulatie lijden in meer of mindere mate aan overgewicht. Een hond met overgewicht loopt een groter risico om gezondheidsproblemen te ontwikkelen, zoals onder andere gewrichtsklachten, ademhalingsmoeilijkheden, hartproblemen, suikerziekte en huidklachten.
Er zijn diverse factoren die voor overgewicht zorgen:
De hond krijgt via voeding meer energie binnen dan hij verbruikt, byvoorbeeld door teveel tussendoortjes,verkeerde voeding, te grote maaltijden en/of te weinig beweging.
Een medische aandoening kan toename van het lichaamsgewicht veroorzaken.
Door castratie en sterilisatie verandert de stofwisseling, welke op zijn beurt een kleinere energiebehoefte veroorzaakt.
De leeftijd kan een rol spelen. Een oudere hond wordt over het algemeen minder actief en zal dus ook een kleinere energiebehoefte hebben
In bepaalde rassen zijn de honden gevoeliger voor een te hoog gewicht. Enkele rassen zijn; Labrador Retriever, Cockerspaniel, en Cairn Terrier.

ONDERGEWICHT
Ondergewicht komt bij ongeveer 3% van de hondenpopulatie voor. Een medische aandoening is over het algemeen de meest voorkomende veroorzaker.
Factoren die voor ondergewicht zorgen zijn:
De hond krijgt via de voeding te weinig stoffen binnen in verhouding met de mate van zijn actieve leven.
Een hond die niet aankomt/afvalt, maar wel goed blijft eten, kan veroorzaakt worden door een te hard werkende schildklier, een storing in het spijsverteringsstelsel of een parasitaire infectie.
Een verhoogde stofwisseling als gevolg van byvoorbeeld een zware operatie.
Anorexia (gebrek aan eetlust). Anorexia kan veroorzaakt worden door een gedragsprobleem, pijn, koorts of een ziekte zoals kanker.
Wanneer u denkt dat uw hond aan overgewicht of ondergewicht lijdt, is het raadzaam langs de dierenarts te gaan. Deze kan eventuele lichamelijke oorzaken vaststellen of uitsluiten. En aan de hand daarvan de hond indien nodig behandelen en/of samen met u een plan opzetten om er voor te zorgen dat uw hond weer op het juiste gewicht komt.

VOORZORGSMAATREGELEN

Wanneer er geen sprake is van een medische kwaal die over- of ondergewicht veroorzaakt, kunt u zelf een aantal stappen ondernemen om te streven naar het juiste gewicht.

Deze stappen zijn:

Een voer geven die past bij de energiebehoefte van uw hond. Bij een hond met overgewicht kunt u een light-voer aanbieden. Voor een hond met ondergewicht is een geconcentreerde voeding met een hoog energiegehalte en goed verteerbare primaire voedingsstoffen nodig. Voor senioren is er speciale voeding die is afgestemd op de lagere energiebehoefte door ouderdom.

Van teveel voer aanbieden, kan uw hond aankomen. Maar ook te weinig aanbieden kan overgewicht veroorzaken, doordat de stofwisseling trager wordt.

Tussendoortjes zijn funest voor honden met aanleg voor overgewicht. Mocht u wel tussendoortjes willen geven, dan is het verstandig elk tussendoortje van de hoeveelheid voeding af te halen. Tussendoortjes die wel goed zijn, zijn fruit en groenten. Aan een hond die te weinig weegt, kunt u rustig tussendoortjes geven, mits hij zijn aangeboden voer op eet. De bouwstoffen in het voer zijn zeer belangrijk, daarom mag het tussendoortje geen vervanging worden voor zijn maaltijden.

Beweging  is van essentieel belang voor iedere hond. En met name voor honden met overgewicht. U kunt uw hond in beweging zetten door wandelingen, zwemmen, maar ook door middel van spelletjes. Zoals bijvoorbeeld over hindernisjes springen, apporteerspellen of een speelgoedbal (activity-ball) waarin u zijn maaltijd stopt.

TIPS:
Zorg er voor dat uw hond een volledig voeder aangeboden krijgt
Geef het voer eventueel in een voerbak op stander, dit is goed voor zijn spijsvertering.
Laat uw hond zeker een uur na het eten rusten. Grote rassen waar ook de Cane Corso onder valt, hebben een verhoogde kans op een maagtorsie doordat ze een diepe brede borstkas hebben. Door teveel activiteit na het eten kan een maagtorsie optreden.
Laat uw hond niet overmatig drinken na de maaltijd, door grote hoeveelheden tegelijk te drinken, krijgt de hond teveel lucht binnen, wat weer die maagtorsie tot gevolg kan hebben.
Zorg dat er 24 uur per dag vers drinkwater beschikbaar is!
GEEF UW HOND NOOIT CHOCOLADE.In chocolade zit theobromine, deze stof wordt opgeslagen tot het een bepaald maximum heeft bereikt, voor iedere hond is dit maximum verschillend. Als de hond zijn maximum heeft bereikt zal het eraan sterven.

Als laatste tip: Zorg er voor dat u altijd een compleet voeder aanbied

 

Handige link: http://www.voerwijzer.com